Vėgeles gruodžio 15-sausio 15 d.,
lydekasvasario 1-balandžio 20 d.,
sterkus kovo 1-gegužės 20 d.,
kiršlius kovo 1-gegužės 15 d.,
salačiusbalandžio 1-gegužės 15 d.,
žiobriusgegužės 15-birželio 15 d.,
otusgegužės 1-liepos 31 d.,
upėtakiusspalio 1-gruodžio 31 d.,
sykusspalio 1-gruodžio 31 d.
Medžioti galima čia...
Pranešimai: 16012 Vieta: Vilnius Įstojęs: 01.12.07
Parašyta 2009/08/04/ 15:05:36
Na man labai aktuali si tema todel sukuriau atskirai forumo "Gurmanu skyrelyje"
Ka iki siol esu isbandes tai tik rukyta unguri, kuri man skaniai rukyti pamoke spearfisheris. Bet turbut recepto neiduos ...
Gal atsiras daugiau receptu?
Ka jus darote su unguriu?
As netycia internete radau pora receptu, kuriuos noriu ir ideti cia (tiesa nebandziau):
Ungurio šašlykas
Reikalingi produktai:
500 g vidutinio dydžio ungurys. Marinatui: 50 g sojos padažo, 1 didelės citrinos sultys, 2 skiltelės česnako, 10 g degtinės, maltų juodųjų pipirų. Garnyrui: 2 dideli obuoliai (obuolys), virti ryžiai. Padažui: 50 g vandens, 100 g sauso balto vyno, 1 šaukštelis medaus, 1 didelės citrinos sultys, 1 šaukštelis krakmolo.
Šviežias ungurys išskrodžiamas, filė su oda atskiriama nuo kaulų. File marinuojama apie 3 val. Po to žuvis supjaustoma ir veriama ant iešmo, kepama grilyje apie 20 min. Kol kepa šašlykas, gaminame padažą. Užkaitiname vyną, įdedame medų, prieskonių, supilame citrinos sultis. Krakmolą sumaišome su vandeniu, įpilame į užkaitusį vyną ir užviriname. Šašlykas skanus su virtais ryžiais ir obuoliais. Obuolius nulupame, išimame sėklalizdžius, supjaustome šiaudeliais, dedame ant iškepusio šašlyko ir užpilame padažu.
Kuršiškai rūkytas ungurys.
(Pagal mitybos ir kulinarijos eksperto A.Vincento Sako straipsnį)
■ Nuo ungurio švariu smėliu, pjuvenomis arba druska nuvalyti gleives ir nuplauti. Apipjauti apie galvą odą ir gražiai ją nusmaukti, bet neišmesti - išmesti tik vidurius ir išplauti kraują, bet atsargiai, kad nebūtų pažeista plona vidinė plėvelė.
■ Vieną šaukštą druskos išmaišyti su šaukštu sutarkuotos šviežios ajero šaknies, šaukšteliu smulkiai sukapoto čiobrelio ir šaukšteliu smulkiai sukapoto peletrūno. Šiuo mišiniu įtrinti ungurį iš vidaus ir išorės. Į susidariusią nuo išmestų vidurių ertmę įdėti ajero šaknies drožlių ir peletrūno šakelių. Užsmaukti atgal odą, gražiai surišti stipriu špagatu ir pakabinti šaltoje vietoje dviem paroms, kad ungurys sunoktų ir gerai įsigertų prieskonių kvapo.
■ Rūkyti reikia vyšnių, kadagių arba bent alksnio malkomis šaltu dūmu visą parą. Jei rūkoma alksnių malkomis, baigiant rūkyti ungurį, būtina pagardinti čiobrelių dūmeliu, bet tik ne kadagio, kad ungurys nepersismelktų nepageidautinu rūkytų lašinių kvapu.
nelupk odos jei kepsi padarysi klaida rukant darau taip nusveiciu jo gleives gerai pasudau palaikau kelias valandas tada nuplaunu druska tada dedu i kibira kur kokie 5 unguriai dedu pipiru apvaliu neskaldytu daug laurolapu ir cesnako viska gerai pamakaluoju istrinu ungurio vidu ir palieku nakciai kita vakara jau i rukykla gaunasi labai super bet dar daug priklauso kaip rukomas ir kas ruko aisku
Man labiausiai patinka tokie receptai:
Ijungi "lempute" (fantazija) ir eini gamint
Jai nededi nieko nevalgomo, ir nepadaugini prieskoniu - dazniausiai gaunasi labai skanu
Ungurys nulupamas, nuplaunamas ir supjaustomas gabalais. Prieskoniai ir prieskoninės daržovės paverdamos pasūdytame vandenyje, tuomet dedami ungurio gabalai ir ant mažos ugnies verdama 1520 min.
Išviręs ungurys sudedamas į pašildytą pusdubenį, užpilamas krienų padažu, pabarstomas susmulkintomis petražolėmis ir valgomas su karštomis virtomis bulvėmis.
Ungurys nulupamas, nuplaunamas ir supjaustomas gabalais. Prieskoniai ir prieskoninės daržovės paverdamos pasūdytame vandenyje, tuomet dedami ungurio gabalai ir ant mažos ugnies verdama 1520 min.
Išviręs ungurys sudedamas į pašildytą pusdubenį, užpilamas krienų padažu, pabarstomas susmulkintomis petražolėmis ir valgomas su karštomis virtomis bulvėmis.
Skani zuviene jauciu iseitu is likusio vandens kur vire ungurys
NOreciau ir as pre sio orumo prisidet....
Mano pusbrolis Baltrusijoi kai as buvao 8 metu sveciavausi ten tai buvo pies33 m. jis su skubu narde ezere kas diena po10 unguriu atitisdavo visai giminei tai tada PRISIVALGIAU IR RUKITU IR KEPTU IR Troskintu ir virtu ......
TIK KEPANT TROSKINANT IR VERDANT BUTINAI NULUBDAVO SKURA
lUPOSILABAI LENGVAI TIK REIKI MOKET.....o moket nesunku
Palei galva apipjastai skura paimi uz galvos rankom o su replem uz skuros ir nujami staigiu judesiu oda kaip pirstine......
ei supjaustisi taii oda teks nuiminet su mesos gabalais
Šiais laikais net ir paprasčiausia instrukcija, kaip paruošti ungurį gardiems pietums, gali skambėti makabriškai. Mat dabar dažniausiai įsigyjame jau išdarinėtą ir, ko gero, prieš tai kelis kartus spėtą užšaldyti ungurį. Tačiau Smetonos laikais garbieji ponai rinkdavosi kuo šviežesnius produktus. Geriausia, iš vandens telkinio tiesiai ant stalo. Todėl nekaltinkite mūsų žiaurumu, nes recepto kalba skambės originaliai. Taip, kaip buvo parašyta 1935 metais.
Ungurį reikia ne pjauti, bet užmušti, suduodant kūjuku per galvą tarp akių. Užmušus ištrinti gerai druska ar švariu smėliu, nuplauti ir galima jau vartoti, tik išvalyti vidurius.
Galima ir nulupti odą; lupti šitaip: per akis perverti virvutę, pakabinti ant vinies. Aplink galvą apipjauti odą, užlenkti ir traukti iki uodegos. Ungurys slidus, tai reikia paimti tarp pirštų druskos. Išėmus vidurius, išmazgoti, apsausinti servetėlėj.
Jums reikės:
3 sv. ungurio,
šaukšto sviesto,
svogūno,
petruškos,
po tris grūdus angliškų ir prancūziškų pipirų,
2 šaukštų sausainių (džiūvėsėlių) ,
1 šaukšto miltų,
žuvies buljono,
citrinos.
Gaminimas
Ungurį paruošti, kaip nurodyta aukščiau. Išmazgojus apsausinti servetėlėj, supjaustyti, apvolioti kiaušiniuose ir sausainiuose, pakepti svieste. Paimti 1 šaukštą miltų, pakepti su puse šaukšto sviesto, smulkiai supjaustytu svogūnu ir petruška. Praskeisti 2 stikl. buljono, pabarstyti sugrūstais po 3 grūd. pr. ir angl. pipir., pusę supjaustytos be kauliukų citrinos. Viską gerai pavirinti, sudėti iškeptą ungurį, dar kartą užvirinti, paduoti.
zebai11 2022/07/07/ 17:25:51 kuršių mariose galima povandeninė žvejyba?
GintarasGVE 2022/04/15/ 12:55:55 12. Povandeninė žvejyba leidžiama Baltijos jūros priekrantėje, išskyrus rekreacines zonas. Kas gali paaiškinti, kur prasideda ir kur baigiasi rekreacinė zona pajūryje?
GintarasGVE 2022/04/15/ 12:54:08 Gal kas radote galimybių užsiimti povandenine medžiokle vakarų lietuvos dalyje?
GintarasGVE 2022/04/15/ 12:53:58 Gal kas radote galimybių užsiimti povandenine medžiokle vakarų lietuvos dalyje?
doncas 2020/07/17/ 00:03:34 Sveiki. Gal kam didelės dėžės šaldytiems trofėjams, kas į Norgę važinėja. Polistirolas, išorė 118× 78× 78,5 cm. Sienelė 8 cm. Dangtis irgi 8 cm storio. Kaunas. 20 pinigų.